Verslagen door duurzaamheid?

Gouden tips voor een goede duurzaamheidsrapportage.

Europa legt binnenkort een verplichting tot het publiceren van een duurzaamheidsverslag op aan maar liefst 50.000 bedrijven. Grote ondernemingen maar ook kmo’s zullen dan volgens een vastgelegde standaard moeten aantonen dat zij meewerken aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.
Maar hoe maak je zo’n verslag? Waar begin je? En wat heb je nodig?
In dit artikel vind je enkele gouden tips die voorkomen dat je verslagen wordt door duurzaamheid.

De verplichting: CSRD.

Voor vele bedrijven is rapporteren over niet-financiële onderdelen van de onderneming nieuw. En onze gebruikelijke informatiebronnen en werkwijzen zijn hier ook nog niet op voorzien. De EU bereidt dan ook een standaard voor die alle elementen voor rapportering aanreikt. Deze zou mid 2023 definitief zijn en bekend gemaakt worden. Zo weet je als bedrijf perfect waarover je moet rapporteren maar kan je bijvoorbeeld als investeerder, ook objectief bedrijven vergelijken.

Tip 1: Alles begint bij een plan.

Dit is de eerste maar ook belangrijkste tip.

Wie moet rapporteren over duurzaamheid, moet actie ondernemen rond duurzaamheid. Maak dus een sterk plan voor jouw bedrijf en beschrijf hierin op welke thema’s je een verschil wil maken, waar je ambitie ligt, welk doel je hebt en hoe je gaat meten waar je staat om dat doel te bereiken.

Die duidelijke strategie nu al opzetten geeft je tijd om te exploreren hoe je als bedrijf omgaat met deze nieuwe doelen. En je kan werken aan een goede meetbaarheid.

Tip 2: Meten is weten.

Het is een geweldig cliché maar ook hier gaat die helemaal op.

We weten al heel lang hoe we de rendabiliteit van een machine meten, of de impact van een extra verpakker op de snelheid van onze verzendingsdienst. Maar het meten van immateriële zaken is weer helemaal nieuw. Wat is de impact van flexibele werktijden? Hoe bereken je CO2-uitstoot? Het vraagt een andere methode van meten.

Gun jezelf de mogelijkheid om die methodes te onderzoeken. Kijk wat bij jouw bedrijf nodig is, wat je wil meten en hoe je dit aanpakt. Kan je dit zelf of heb je externe expertise nodig?

Tip 3: Failure is an option.

Tijd is je vriend. Tenminste als je die tijd nu al nuttig gebruikt.

Voor de meeste bedrijven die onder de CSRD-richtlijn vallen, zal een duurzaamheidsverslag pas in 2026 of 2027 verplicht zijn. Dat geeft je nog 3 à 4 jaar de tijd om te testen. Je duurzaamheidsplan zal je de nodige richting geven en is eigenlijk je basis. Maar hoe je dat plan nu juist omzet; welke mensen je daarvoor nodig hebt, welke meetmethode je gebruikt, hoe je communiceert,… . Daar heb je tijd voor nodig. En falen mag dan ook. Daaruit leer je hoe het beter kan. En dat is ondernemen natuurlijk.

Ga dus nu aan de slag. Maak je bedrijf klaar voor een CSRD-conforme rapportering en laat je niet verslaan door duurzaamheid.

Adres
Terwestvaart 2a - 9180 Moerbeke- Waas BTW-nr: BE0749.978.066